Vajinismus


01.10.2014


Vajen girişindeki kasların spazmı sonucu, cinsel birleşme girişiminin olanaksız hale geldiği ya da son derece ağrılı olduğu durumdur. Kasılmalar cinsel birleşme girişimine koşut olarak ortaya çıkmakta ve vajinismuslu kadın bu kasılmalar üzerinde kontrolü olmadığını düşünmektedir. Birincil tipte bir cinsel işlev bozukluğu olup, uygun biçimde tedavi edilmezse yaşam boyu sürebilir. Evlilik içi sorunlar tabloya eklenmemişse tedaviye iyi yanıt vermektedir.

Vajinismus, birincil bir cinsel işlev bozukluğu olmakla birlikte, nadiren vaginal travmalara, iyi yapılmamış epizyotomiye ya da tekrarlayıcı vaginal enfeksiyonlara ikincil olarak gelişebilir. Bu tür durumlarda cinsel birleşmenin ağrılı olması zaman içinde perine kaslarında spazma neden olarak ikincil vajinismus sorununa yol açabilir.

Vajinismuslu kadınların çoğunda vaginal penetrasyona ilişkin korku vardır. Bu nedenle vajinismuslu kadınlar tampon kullanmaz ve jinekolojik muayeneden kaçınırlar. Zaman zaman da doğum yapmayla ilgili korkular yaşarlar. Çoğu, genital bölgelerinin çirkin ve rahatsızlık verici bir görüntüsü olduğuna inanırlar. Vagenlerin çok küçük, penisin ise iri olduğunu düşündüklerinden cinsel birleşmenin ağrılı ve kanlı olacağından endişe ederler. Vajinismuslu olgularda çoğunlukla sınırlı da olsa uyarılma ve orgazm yaşarlar. Bu nedenle, cinsel birleşme sağlanmasa da doyurucu bir cinsel yaşam sürdürebilirler. Cinsel ilgi azalması ve orgazm bozukluğunun tabloya eklendiği durumlarda tedavi güçleşmektedir.

Vajinismus sorunu çözülmediğinde, eşlerinde erken boşalma, cinsel ilgi ve istek azalması ya da erektil yetmezlik gibi sorunların görülme sıklığı oldukça fazladır.

Vajinismusda, profesyonel yardım, konuyu bilen, seks terapilerinin yanı sıra evlilik terapileri konusunda da deneyimi olan terapistler tarafından verilmelidir.
Vajinismus sorunuyla ilgili bir başka gerçek, hekimlerin uygunsuz tedavi girişimleridir. Önerilen anestezik ve ağrı giderici pomatlar, hastanın ağrı duyacağına ilişkin beklentilerini artırmakta, himenektomi ise psikoterapötik yaklaşımları olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tür fiziksel girişimleri ya da öğüt verici olmaktan öteye gitmeyen ve terapistten daha çok “baba” tavrını andıran “psikolojik” yaklaşımların yararı olmamakta, tersine kadındaki çaresizlik duygularını artırmaktadır. Sorunun özüne inmeyi amaçlayan psikoanalitik yönelimli yaklaşımlar ise tedavisi aciliyet gerektiren vajinismus sorunun çözümünü geciktirmekte ve hastanın umutsuzluk ve çaresizlik duygularını pekiştirebilmektedir.

Tedavisi için izlenmesi gereken adımlar

1-Aşk kaslarıyla (pelvik taban kasları) iletişim sağlamak

Aşk kaslarının istemsiz kasılması sonucu vajinismus oluşmaktadır. Bu tür vajinal kasılmalar özellikle penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşmeye (penetrasyon) yakın olunduğu zaman belirginleşmektedir. Çoğu kadın, bu kasların nasıl çalıştığı ve kontrol edileceği konusunda pek bilgiye sahip değildir. İlk adım aşk kaslarını kontrol etmeyi öğrenmek için onlarla bağlantı kurmaktır. Böylece kişi kendi eylemlerini kontrol edebilecektir. Diğer bir değişle, vajinismusun üstesinden geleme aşamasındaki ilk adım aşk kasların kasılmasını ve rahatlamasını sağlayarak bunun nasıl yapıldığını öğrenmek olacaktır.

2-Aşk kaslarını kasıp, gevşetmek veya gerip serbest bırakmak

Gerginlik genel olarak kaslarda, özellikle de aşk kasları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Herkeste olduğu gibi sinir sistemi acıya karşı savaşmak ya da kaçmak zorundadır ve vücut bunu kaslarını gererek yapmaktadır. Bu otomatik bir mekanizmadır. Vajinismuslu kadınların tek farkı, korunma içgüdülerini kontrol edememeleridir. Nasıl ki aşk kaslarının gerilmesi için komut veriliyorsa, gevşemesi içinde komut verilmesi gerekir. Bu kontrolü ele alabilmek için vücudun kas gruplarına (omuzlar, bacaklar, kollar, karın, vb.) odaklanmak gerekir. Odaklandıktan sonra kadın karnını içeri doğru çekerek kontrollü nefes almayı ya da omuzlarınızı kaldırıp indirmeyi yani kontrol etmeyi öğrenebilir. Bu zaman alacaktır fakat bilinçli olarak vücudu dinlemek önemlidir. Bu gevşeme egzersizleri, gerginliği ortadan kaldırmak, konsantre olmak ve fiziksel ağrıyı ortan kaldırmak için yararlıdır. Vücudun rahatlamasını öğrenmek aynı zamanda aşk kaslarını gevşetmeyi ve vajinal gerginliği önlemede etkili olacaktır.

3-Cinsellik algısını değiştirmek

Vajinismusta ağrı seks ile geldiği için, seksin kadın üzerindeki etkisi olumsuzdur ve cinselliğe bakışını tamamen değiştirebilir. Vajinismusu aşmak için cinsellik algısını değiştirmek, çiftlerin seksten ve birbirlerinden zevk almalarını sağlamak gerekir. Bu da, ilk olarak bedeni hemen ardından da cinselliği öğrenmekle mümkündür. Böylece zihin bedene bildirecek, beden de uygulamaya geçecek, kişi de bundan zevk alacaktır. Kısacası cinsel haz; duygu, zihin ve beden üçlüsünün birleşimiyle oluşmaktadır. Ağrının cinsel birleşme üzerinde kapalı bir etkisi vardır. Bu etki kişinin cinsel isteğini azaltır. Bu durumdan yani vajinismustan kurtulmanın yolu kontrolü ele alarak seksin olumlu tüm yanlarını düşünüp öğrenmeye çalışmak olacaktır.

4-Ağrı yerine hazza odaklanmak

Acı, cinsel aktivitelerle ilişkilendirildiği takdirde, beyin ağrıyı ve zamanını hafızaya yüklediği için bir sonraki denemede daha şiddetlisi olacaktır. Kadın, tekrar tekrar gerçekleşen ağrıyı cinselliğe bağlamaya devam etmesi belleği güçlendirecek ve vajinismus oluşumuna ortam sağlayacaktır. Acı dolu anlar beyinde daha güçlü hale geldiği zaman da cinsellik stres verecek, aşk kasları istemsiz gerilecek ve en sonunda da acısız bir cinsel birliktelik yaşamak imkânsız bir hal alacaktır. Cinsel terapi süreci ve cinsel terapistin vereceği egzersizler sayesinde korku açığa çıkıp hafızanızdan silinecektir.

5-Aşk oyunları oynamak

Vajinismuslu kadın ruhunu ve vücudunu cinsel birleşmeye hazırlamalıdır. Bunun için aşk oyunlarını (parmak egzersizleri, dilatörler, sevişme, mastürbasyon, gevşeme ve nefes egzersizleri, vb.) aşamalı olarak kullanmalıdır. Özellikle dilatörler en küçükten başlanarak normal bir penis boyutuna kadar kademeli olarak kullanıldıktan sonra cinsel birleşmeye geçilmesi mümkündür. Bu aşamada artık cinsel birleşme korkusunun üstesinden gelinmiş, vajinal kasları kontrol etme sağlanmış ve geriye sadece cinsel birliktelikten zevk alma kalmıştır. Bu adımlar sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra, vajinismuslu bir kadın partneriyle sağlıklı bir cinsel ilişki kurabilir.