Erkek Neden Erken Boşalır?

Erkek Neden Erken Boşalır?


21.11.2015


Her erkeğin boşalma refleksi vardır. Erken boşalma bu refleksin üzerinde istemli denetimin olmaması, kontrol edilemeyişi ve yüksek uyarılma düzeyinde refleks olarak boşalmanın ejekülasyonla nihayetlenmesidir. Erken boşalma probleminde erkeğin yaşı önemli bir kriterdir. Genç bir erkeğin boşalma süresiyle orta ve orta üstü yaşta bir erkeğin boşalma süresi aynı değildir. Yani yaş ilerledikçe boşalma süresi uzar. Ancak bu demek olmuyor ki orta yaşlı ve yaşlı insanlar erken boşalmaz. Uyarılma anlamında ve cinsel heyecan, tahrik gücü anlamında genç erkekler daha deneyimsiz ve heyecanlı olduğu için bu durum onlarda daha sık ve yoğun yaşanır. Buna karşın, erken boşalma orta yaşlı ve yaşlı insanlarda da görülen bir sorundur. Burada erkeğin erken boşalması yoğun heyecandan kaynaklanır ama bahsedilen heyecan algılandığı gibi tatlı, tahrikkar, zevk üzerine kurulu ve haz almaya odaklı bir heyecan değildir. Korkuyu içine almış, korkuyla iç içe girmiş bir heyecandır. Yani pek çok erken boşalan erkeğin hissettiği bir durumdur. Erkeklerin heyecan olarak hissettiği şey korku ve kaygıya bulanmış bir şeydir ama bizim heyecan dediğimiz olgu, şehvettir. Uzmanlar şehvetin olduğu bir heyecanı gerçek cinsel heyecan olarak kabul eder. Fakat erken boşalan erkeklerde heyecan denilen durum korku ve kaygıya bulanmıştır.

Bu korku ve kaygılar nelerdir? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişmektedir. Ancak genel olarak bakılacak olursa;

  • Özgüven eksikliği
  • Performans anksiyetesi
  • Penis boyu takıntısı
  • Cinsel bilgi eksikliği
  • Cinselliğe dair olumsuz düşünceler
  • Psikoseksüel beceri eksikliği (deneyimsizlik)
  • Yakınlık sorunu (mahremiyet eksikliği)
  • İlişkide ahenksizlik
  • Başka bir cinsel işlev sorunu (ereksiyonu kaybetme korkusu)
  • Parafili (cinsel sapkınlıklar)
  • Bilinçdışı çatışmalar (çocukluk travmaları, ensest deneyim, cinsel istismar, ergenlikte yanlış ortamlarda yaşanan ilk cinsel deneyim)

Erkeklerde şöyle bir kısırdöngü görülür: önce erken boşalma yaşanır sonra herhangi bir sebepten dolayı cinsel tahrikten yani cinsel heyecandan kopmaya başlarlar. Bilişsel ve davranışsal olarak dikkat dağıtıcı stratejiler uygularlar. Bunlar cinsel ilişki esnasında cinsellikle alakası olmayan farklı senaryolar kurgulamak, cinselliği çağrıştıran düşüncelerden kaçmak, bazen zihinde sayısal işlemler yapmak. Kişi kendisinin dikkatini neyin dağıtacağını bildiği için bu dikkat dağıtıcı stratejileri de o kişiye özgü olur.

Bu stratejiler erkekteki gerilimi daha da arttırdığı için yoğun bir gerginlik başlar ve bu da boşalma refleksinin daha hızlı olmasını sağlar. Böyle bir kısırdöngüye erkeğin bu döngüden çıkması pek kolay değildir. Erken boşalma nedenleri arasında en sık karşımıza çıkan hızlı yapılan ve yakalanma korkusuyla yapılan mastürbasyonlar vardır. Mastürbasyonlarla ilgili dört tane temel mekanizma vardır;

1) Yakalanma korkusu yapılan mastürbasyon: En sık görülen sebeplerden birisidir. Yani bir erkek ergenlik çağında yakalanma korkusuyla mastürbasyon yaparsa yakalanmanın verdiği korkuyla da doğal olarak bu süreyi kısa tutacak ve elinden geldiğince hızlı yapacaktır. Bu süreçte erkek haliyle hızlı boşalmayı öğrenecek ve bunu kas hafızası denilen hafızaya bir veri olarak kaydedecektir. Bundan sonraki cinsel deneyimlerinde o veri bankasına attığı öğrenme şekli otomatik olarak aktifleşecek ve erkek doğal olarak öğrenme şekline bağlı erken boşalacaktır.

2) Skor takıntısı: Özellikle ergenler arasında sıkça konuşulan bir konudur mastürbasyon. Cinsel merakın çok yükseldiği bu dönemin özelliğine bağlı olarak abartılı anlatımı benimsemiş olan gençler, mastürbasyon konusunda da adeta birbirleriyle yarışır hale gelirler. Bu durum genç bireylerde ister istemez endişeye sebep olur.

3) Cinsel mitler: ‘Mastürbasyon yapanın gözü kör olur. Mastürbasyon yapanın iliği kemiği kurur. İlerde çocuğu olmaz. Erkeğin belli sayıda yumurtası vardır ve bunlar ziyan edilirse ilerde çocuk olmaz.’ gibi yargılar o kadar sık söylenir ki, birey bir süre sonra inanma potansiyeli göstermeye başlar. Cinsel mitler diğer taraftan hormonların desteklediği dürtüler, insana bu korkulara rağmen mastürbasyon yaptırabilir. Ancak birey hızlı bir şekilde yapıp bitirirse bir şey olmayacağını düşünür. Bu da ileride erken boşalma problemini tetikler.

4) Suçluluk ve günahkarlık duygusu: Çocuklara dini açıdan mastürbasyon yapmanın günah olduğu anlatıldığı andan itibaren, çocuk dürtülerine karşı koymak istemese de mastürbasyon yaptığı takdirde günahkar olacağını düşünür. İşte bu duygularla yapılan mastürbasyon otomatik olarak ileride vücudu erken boşalmaya programlar. Bu program yetişkinlikte aktif olur. Boşalma nasıl öğrenilirse yetişkinlikte de devam ettirilir.

Erken boşalmanın tedavisine gelinecek olursa;

Tedavide mastürbasyon programı bu tedavinin özünü oluşturur. Hatalı davranışlar, hatalı öğrenmeler hatalı sonuçlara yol açar. Doğru öğrenme doğru eylemlere ve doğru sonuçlara varılmasını sağlayacaktır.

Boşalma denetimini öğrenen erkekler, bu beceriyi bir daha kolay kolay unutmazlar ve hayatlarının geri kalan kısmında sağlıklı, keyifli, haz dolu bir cinsel yaşam onları bekler.

Her erkek boşalma denetimini rahatlıkla öğrenip, genital bölgelerindeki kas sisteminin hakimiyetini kolaylıkla ele geçirebilir. Her şey eğitim ve zamana bağlıdır.