Domuz gribi cinsel yolla bulaşmaz...

29 Ekim 2009

  • Eşlerden biri gripse iyileşene kadar yatak odası ayırın
  • Domuz gribinden korunma yöntemleri nelerdir?
  • Domuz gribi cinsel yolla bulaşmaz
  • Sevişmeden önce ağız ve burun temizliğine dikkat edin
  • Domuz gribinin psikolojik etkileri nelerdir?

Son günlerde gündemi meşgul eden ve kafaları karıştıran domuz gribi hakkında, açıklamalarıyla ve anket çalışmalarıyla ülkemizde gündem yaratabilen Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED); domuz gribinin cinsel hayatı nasıl etkileyebileceği konusunda çok çarpıcı bir basın açıklaması yaptı.  

Eşlerden biri gripse iyileşene kadar yatak odası ayırın

Son günlerde domuz gribi tehlikesinin tüm dünyayı sarmış durumda olduğuna dikkat çeken CİSED Genel Başkanı Cem Keçe; “Domuz gribine neden olan virüsün adı A tipi H1N1  ilk olarak 6 ay önce Meksika'da ortaya çıktı ve hastalık kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Şu sıralar Türkiye'de de domuz gribi vakalarına rastlanıyor ve bu durum herkesi endişelendiriyor. Domuz gribinin belirtileri asında diğer grip türleri ile benzerlik göstermektedir ve insandan insana bulaşmaktadır. Domuz gribinin temel belirtileri; yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, genel vücut ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, üşüme ve yorgunluktur. Bazı durumlarda kusma ve ishal de görülebileceği gibi, ağır vakalarda zatürre, solunum yetmezliği ve bazen ölüm de görülebilir. Grip mevsimi olarak adlandırabileceğimiz şu günlerde sağlımızı korumak için insanlarla yakın temastan kaçınmalıyız. Eşiniz sık sık yurt dışına gidiyorsa domuz gribi tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir, ancak özellikle bugünlerde ülkelere girerken sıkı bir şekilde sağlık taramaları yapılmaktadır. Yine de eşiniz Türkiye'ye döndüğünde gerekli testleri yaptırabilir. Eğer eşlerin ikisinde de hastalık belirtileri yoksa öpüşmelerinde bir sakınca yoktur. Ancak eşlerden biri gripse iyileşene kadar yatak odası ayırılabilir.” dedi.

Domuz gribinden korunma yöntemleri nelerdir?

Domuz gribine karşı korunmada en önemli yöntemin hijyen olduğunun altını çizen CİSED Genel Başkan Yardımcısı Psikolog Gülüm Bacanak; “Domuz gribinde ellerin temizliği büyük önem taşır, çünkü en etkili önlem sık sık ellerin yıkanmasıdır. Virüs; hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmayla, öksürme, öpüşme, hapşırma, tokalaşma, sarılma, yakın mesafede konuşma gibi hava yoluyla ve temasla bulaşmaktadır. Bu nedenle burun ve ağız temizliği de çok önemlidir. Burunu silme yerine burnu bol suyla yıkma ve sümkürme tercih edilmeli; antiseptik (mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyen ve onları öldüren madde) gargara ile gargara yapılmalıdır. Bunun dışında öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılması ve mendilin atılması, elin sabunlanması önemlidir. Beslemeye dikkat edilmeli, bol sıvı alınması, vücut direncinin arttırılması için B ve C vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerin bol bol tüketilmesi ve immün sistemi güçlendirici ilaç kullanılması gerekmektedir. Ayrıca genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, odaların sık sık havalandırılması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması, zorunlu haller dışında salgının yaşandığı bölgelere olan seyahatlerin ertelenmesi gerekir. Ateşin 38 derecenin üzerine çıkması, şiddetli öksürük, eklem ağrıları, iştahsızlık gibi belirtiler görüldüğünde derhal doktora başvurmalıdır.” dedi.

Domuz gribi cinsel yolla bulaşmaz

Domuz gribinin diğer grip türleri gibi yakın temas, öksürük veya hapşırma gibi yollarla bulaşmakta olduğuna dikkat çeken CİSED Genel Başkanı Cem Keçe; “Ayrıca havasız ortamlarda, virüsün bulaşmış olduğu bir yere dokunulduktan sonra eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. Ancak domuz gribine yol açan virüsün cinsel yolla bulaştığına dair bir bilgi henüz yoktur. Bu nedenle prezervatif yani kondom kişiyi domuz gribinden korumaz. Ancak grip olan bir kişinin zaten öpüşme, sevişme gibi yakın temaslardan kaçınması gerekeceği için cinsel ilişkiyi bu dönemde önermiyoruz.” dedi.

Sevişmeden önce ağız ve burun temizliğine dikkat edin

Dostlarla karşılaşıldığında öpüşmenin toplumsal bir alışkanlık ve vazgeçilmesi zor bir gelenek olduğuna dikkat çeken CİSED Genel Sekreteri Psikolojik Danışman Fatoş Ayrık; “Ama sağlık söz konusu olduğunda ufak bazı önlemler bile çok önemli olabilir. İnsanlarla öpüşmekten, tokalaşmaktan ve yakın temastan kaçınmak, odaları sık sık havalandırmak ve elleri sıkça sabunla yıkamak hayat kurtarıcı olabilir.  Çiftlere gelince, zaten çiftler birbirlerinin sağlık durumundan haberdardırlar ve gerekli kontrollerden geçtikleri zaman öpüşmelerinde ya da yakınlaşmalarında bir sakınca olmayacaktır. Ancak çiftlerin sevişmeden önce ağız ve burun temizliğine dikkat etmeleri çok önemlidir. Yani çiftler eğer genel temizlik kurallarına ve beslenmelerine dikkat ederlerse cinsel hayatları bu durumdan etkilenmeyecektir.” dedi.

Domuz gribinin psikolojik etkileri nelerdir?

Domuz gribinden korunmada olumlu düşünmenin önemini de vurgulayan CİSED Genel Başkan Yardımcısı Psikolog Gülüm Bacanak; “Domuz gribi ile ilgili haberlerin medyada yaygınlaşması insanlarda bir panik havasına da neden olabiliyor ve özellikle hastanelerde, okullarda, kreşlerde ve kalabalık ortamlarda çalışan kişiler psikolojik olarak grip belirtileri göstermeye başlayabilirler. Gerekli temizlik kurallarına uyduktan sonra sakin olmak, olumlu düşünmek ve açık havada egzersiz yapmak, kişinin hem psikolojik olarak hem de bedenen hastalıktan etkilenmesini engelleyecektir.” dedi.