Vajinismusta Tek Başına Mekanik ve Girişimsel Tedaviler Uygulanması İstenmeyen Sonuçlara Yol Açabiliyor!

05 Ekim 2020

CİSED GENEL BAŞKANI PSİKOTERAPİST CEM KEÇE : "VAJİNİSMUS RUH-BEDEN-ZİHİN BÜTÜNLÜĞÜYLE TEDAVİ EDİLMELİDİR!"

Ülkemizde sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarından biri olan " vajinismus" sorununu birçok kadının ve çiftin hayatını kabusa çevirebiliyor, aile içi şiddete, aldatmalara ve gereksiz boşanmalara yol açabiliyor. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistleri , vajinusmus tedavisinin sadece mekanik ve girişimsel yöntemlerle yapıldığında son derece zarar verici sonuçlar doğurabildiğini vurgulayarak bu alanda çalışan uzmanları psikolojik faktörleri de içine alan entegratif bir yaklaşımla tedavi uygulamaları konusunda hassasiyet göstermeye çağırdılar.

VAJİNİSMUS KADIN BEDENİNİN, RUHUNUN VE ZİHNİNİN PENİS-VAJİNA BİRLİKTELİĞİNİ REDDETMESİDİR

CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, vajina ve makat girişini çevreleyen ve aşk kasları adını verdiğimiz kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşme girişimleri sırasında acı ve ağrıya neden olmasına veya bu yüzden cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi olarak tanımlanan vajinismusun aslında kadın bedeninin, ruhunun ve zihninin penis-vajina birlikteliğini içeren cinselliği reddetmesi olduğunu belirtti. "Vajinusmus, aşk kaslarının kasılması sonucunda vajinal açıklığın daraltarak cinsel ilişkinin ağrılı, acılı ya da imkânsız gibi algılanmasıdır. Bu kasılmalar gerçek bir cinsel ilişki girişiminde olduğu gibi, yalnızca temas aşamasında, hatta bu girişimin yalnızca hayal edilmesiyle bile ortaya çıkabilir" diyen Keçe, vajinismusta bedensel engellerin yanı sıra, cinselliğe yüklenen bilinçdışı anlamlar, cinsel şemalar ve cinselliğin ayıp, yasak, günah olarak algılanması nedeniyle ortaya çıkan korku ve kaygı gibi psikolojik faktörlerin büyük bir rol oynadığını belirtti.

DANIŞANA İYİLİK YAPMAK İSTERKEN ZARAR VERMEYİN!

Keçe, "Seks yapma korkusu olarak da bilinen vajinismus, çoğu zaman bedensel değil, ruhsal, duygusal ve zihinsel bir durum olduğundan, psikolojik engelleri aşmayı amaçlayan cinsel terapi uygulamalarını içeren entegratif ve duygu odaklı bir tedaviyi ve terapi gerektirir. Vajinismus tedavisinde, kadının duygusal ve ruhsal sorunları çözülmeden sadece fiziksel ve medikal yöntemler kullanılması anlamına gelen mekanik ve girişimsel tedavi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Duygusal ve ruhsal olarak hazır olmayan kadının sadece mekanik ve girişimsel yöntemlerle cinsel ilişkide bulunabilmesinin sağlanması, normal hislerle cinsel olarak tahrik ve tatmin olmasına engel olarak ağrılı cinsel ilişki (disparoni), vajinal hassasiyette ve hislerde azalma, anorgazmi, aldatma ve sapkın cinsel davranışlar gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Vajinismus tedavisinin kadının ruh-beden-zihin bütünlüğü içinde entegratif yöntemlerle yapılması gereklidir" diyerek vajinismus tedavisi konusunda çalışan uzmanları danışanlara iyilik yapmaya çalışırken istemeden zarar verebilecekleri konusunda uyardı.

"SADECE" PENİS-VAJİNA BİRLİKTELİĞİNİ HEDEF ALAN MEKANİK VE GİRİŞİMSEL TEDAVİLER ETİK DEĞİLDİR!

Vajinusmus tedavisinde bedensel sorunları gidermeyi amaçlayan, ruhen, bedenen ve zihinsel olarak kadın hazır olmadan vajinaya yapılan dilatatör uygulamaları, tuşe uygulamaları, parmak egzersizleri veya kızlık zarı normalken yapılan hymenektomi şeklindeki girişimsel ve makanik tedavilerin, çiftin cinsellikten karşılıklı zevk alması ve kadının cinselliği özgürce deneyimlemesi gibi psikolojik faktörleri göz ardı etmek anlamına geldiğinin altını çizen Keçe, "Vajinismus sorunu olan bir kadının cinselliği özgürce ve haz alarak yaşayabilmesini sağlamayı amaçlayan gerçek bir tedavi, önce psikolojik ve ruhsal engellerin aşılmasını, partner ilişkinin sekse uygun hale getirilmesi, çifte sek eğitimi ve psikoeğitim verilmesi, bedensel sorunların giderilmesi ve daha sonra penis vajina girişimine yönelik duyarsızlaştırma prosedürlerinin uygulanmasını içerir. Bunun için de sadece mekanik olmayan ve ruh-beden-zihin bütünlüğüne odaklanan aşkın seks cinsel terapi yaklaşımı gibi cinsel terapi yöntemleriyle ilk önce çiftin psikolojik, ruhsal, ilişkisel ve bedensel zorlukların üstesinden gelmesi, sonra da güzel sevişme sanatını öğrenerek cinselliği tüm doğallığıyla deneyimlemeleri hedeflenir. Bu anlamda sadece penis-vajina birlikteliğini gerçekleştirmeye yönelik mekanik ve girişimsel tedaviler, vajinismus semptomunda değişikliğe yol açıp, yeni cinsel, ruhsal ve ilişkisel sorunlara yol açtığı için etik değil dir. Sevgi ve hazzın karşılıklı paylaşılmasına odaklı vajinismus tedavisi, bilimsel ve entegratif olduğu kadar insani ve etik bir tedavidir" dedi...