Yurt Savunma Hareketi ve 14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart 2014

Son yıllarda çok büyük hastaneler yapılıyor, modern teçhizatlar alınıyor ve sağlık cihazları çoğalıyor ancak sağlık hizmetlerindeki esas faktörün sağlık çalışanları olduğu unutuluyor. Bu nedenle sağlık çalışanlarının sorunlarına sadece 14 martlarda değil, her daim kulak verilmesi gerekiyor.

YURT SAVUNMA HAREKETİ...

Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü... 1950'li-1960'lı yıllarda 14 Martlarda Tıp Fakülteleri'nin öğrenci dernekleri tarafından bir dergi çıkartılması gelenek haline geliyor. Bu dergilerde öğrencilerin ve hekimlerin sorunları ön plana çıkartılıyor. 1960 tarihli bu derginin kapağında da fakülte dersleriyle boğuşan tıp öğrencisi karikatürize ediliyor. 14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "TIP BAYRAMI" olarak kutlanıyor. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşiyor. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanıyor ve onlara devrin ünlü doktorları da destek veriyor. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının "YURT SAVUNMA HAREKETİ" olarak başlıyor. 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapılıyor. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçiliyor ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oluyor. 1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılıyor ve bu hafta "TIP HAFTASI" olarak kabul ediliyor.

ÖNCE ZARAR VERME, ÖNCE İNSAN, ÖNCE İNSAN HAKLARI...

"ÖNCE ZARAR VERME, ÖNCE İNSAN, ÖNCE İNSAN HAKLARI" anlayışının benimsendiği günümüzde sağlıklı ve mutlu bir hayat, tüm insanların vazgeçemeyeceği en temel hakların başında geliyor. Bu nedenle fedakarlıkları ve meslek aşklarıyla insanların hayat kalitesini yükseltme hedefinde olan sağlık çalışanlarından oluşan etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi, çağdaş ve modern bir toplumun en önemli şartlarından birini oluşturuyor. Ancak son yıllarda hekimlere karşı şiddetin çok üzücü bir şekilde artmış olduğuna tanıklık ediyoruz. Toplumun biraz olsun dikkatini çekmek adına 14 Mart 2014 tarihinde "HEKİME VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETE SON" demeye katkıda bulunulması gerekiyor. Çünkü insanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen, bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük fedakarlıkla yerine getiren, en güç koşullarda bile sağlık hizmetlerinin her alanında özveriyle çalışan, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın şiddeti değil, sevgi ve saygıyı hak ettiğini düşünüyoruz. Bir nefeslik sıhhatin bile değerinin ölçülemeyeceğinin bilincinde olarak; başta hekim dostlarımız olmak üzere, yurdunu savunan ve insan sağlığına hizmet eden tüm sağlık çalışanlarına sevgi ve şükranlarımızı sunuyor, Tıp Bayramlarını kutluyor, tüm insanlık için sağlık ve huzur dolu bir yaşam temenni ediyoruz.

Cem KEÇE
CİSED Genel Başkanı